Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Trend Micro: 700.000 κακόβουλες εφαρμογές στο Google Play Store


Trend MicroΗ τριμηνιαία αναφορά (PDF) που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία ασφαλείας Trend Micro αποκαλύπτει μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των κακόβουλων εφαρμογών που υπάρχουν στο Google Play Store.

Σύμφωνα με την δημοσίευση, το ποσό των εφαρμογών υψηλού κινδύνου έχει ξεπεράσει τις 700.000, από 509.000 που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο. Το γεγονός είναι αρκετά ανησυχητικό για τους χρήστες του Android, αφού πρακτικά σημαίνει ότι το 99% των συσκευών βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η πλειοψηφία αυτών των κακόβουλων apps είναι μεταμφιεσμένες σαν δημοφιλείς εφαρμογές, αλλά περιέχουν κακόβουλο λογισμικό που θα μπορούσε να εγγράψουν τα θύματα τους σε δαπανηρές υπηρεσίες. Η εφαρμογή FAKEBANK είναι μια κοινή κακόβουλη εφαρμογή που κάνει ακριβώς αυτό. Με spoofing “νόμιμων εφαρμογών”, δημιουργεί συντομεύσεις για τραπεζικά προγράμματα. Ο Johnathan Leopando, της Trend Micro, αναφέρει ότι οι μολυσμένες συσκευές βάζουν σε κίνδυνο τους ιδιοκτήτες τους αφού μπορούν κάποια στιγμή να εισάγουν τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών σε μια φαινομενικά “νόμιμη” εφαρμογή.
Παρά το γεγονός ότι η δημοσίευση αυτή θα μπορούσε να ήρθε από την Trend Micro, σε μια προσπάθεια προώθησης των προγραμμάτων ασφαλείας της, καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες κινητών που τρέχουν Android (και όχι μόνο), να σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν δίνουν τα τραπεζικά τους στοιχεία, ακόμα και σε εφαρμογές που φαίνονται νόμιμες.
loading...